Foto Databank Bloembollen soorten P

 

 

Polygonatum
Ook de Nederlandse naam salomonszegel heeft betrekking op de wortelstok. Bloemstengels laten na het afsterven kringen achter op de wortelstok in de vorm van de letter ‘S’.
Dit wordt vergeleken met de afdrukken van de zegelring van koning Salomon. Je moet de wortelstok wel opgraven om dit te kunnen zien.
Deze vaste planten komen alleen voor op het noordelijk halfrond. De bloemen zijn klokvormig en hangen al dan niet in groepjes in lange rijen aan de stengels.
Dit is een prachtig gezicht.

In mei en juni hangen lange rijen witte klokjes in paren langs de stengels. In het oosten van Nederland wordt deze soort ‘motte met keunen’ genoemd: een zeug met biggen.
Na de bloei kunnen giftige blauwzwarte bessen worden gevormd. Vogels zijn er gek op en zorgen voor de verspreiding van de zaden.
Voor de mens zijn deze plant en haar bessen giftig. Het brede blad is enigszins blauwgroen.
De naam Polygonatum komt van het Griekse polys (veel) en gony (kniegewricht) en slaat op de sterk gelede wortelstokken waar de plant uit groeit.


Polygonatum
Biflorum 1

Polygonatum
Biflorum 2

Polygonatum
Orientaal 1

Polygonatum
Orientaal 2
   

 

Puschkinia
Een prachtig, laagblijvend plantje met schitterende, helderblauwe bloemetjes. Deze op scilla lijkende bollen komen van origine uit een gebied dat zich
uitstrekt van Klein Azië tot Libanon en Iran. Op steeltjes die niet hoger worden dan 15 tot 20 cm groeien prachtige blauw gestreepte bloemen.
Die bloeiperiode loopt van maart tot eind april.


Puschkinia
Libanotica 1

Puschkinia
Libanotica 2
.

 


Bijgewerkt tot en met 2017