Eigen tuin foto's

Het voorjaar 2009

Het voorjaar van 2009 was een waar paradijs in het verzamelen van alle soorten tulpen en Narcissen. Elk jaar wordt getracht om bij kwekers en handelaren de restanten te krijgen van soorten die ik nog nimmer in de tuin heb gehad. In het najaar werden zo ruim 120 soorten bollen opgeplant in grote potten en in de rand langs het pad en de sloot ingegraven. Door het mooie voorjaar konden vele soorten goed tot bloei komen en was het vaak ideaal weer om de soorten op foto vast te leggen voor de website.


Bollenrand 1:
Iedereen kent de mooie gele trompetnarcissen maar er zijn ongelooflijk veel variëteiten die veel minder bekend maar werkelijk prachtig van vorm zijn.

Bollenrand 2:
Kleine en grote kroontjes, en heel veel tinten geel en roze maken de Narcissengroep uiterst interessant om eens mooi mee te combineren.

Bollenrand 3:
Leliebloemige tulpen hebben iets frivools. Het warme oranje hier is een prachtige tint!

Bollenrand 4:
Met tegenlicht, wat een prachtige combinatie’s.

Bollenrand 5:
De moeite waard om even plat voor op je buik te gaan……………..

Bollenrand 6:
Vanuit de slootkant omhoog….Crispa tulpen …..ook weer zo apart!

Bollenrand 7:
Foto van de rand langs de sloot.

Bollenrand 8:
Bijna met de voetjes in het water staand…..

Bollenrand 9:
Om even van te genieten…….
 

Zomer 2009

Op de kweektuin worden elk jaar een 150 soorten vaste planten of eenjarigen en zomerbloeiende bollen en knollen gekweekt. Elk jaar zijn dit weer andere soorten. Na het digitaal vastleggen voor de website worden de vaste planten gestekt of gescheurd en weer opgepot voor de verkoop. Vanaf Maart tot eind Oktober zijn deze stekjes te koop tegen zeer lage prijzen langs de wegkant.

In de zomer als alles in bloei staat is het natuurlijk prachtig om dit geheel te aanschouwen.
Hier volgen even wat foto’s rond onze boerderij en het huis van mijn schoonouders waar een geel-oranje rode border is samengesteld.


Kweektuin 1:
De grote Papavers met bloemen als van crêpepapier en wel 12 cm doorsnede…..

Kweektuin 2:
Overzicht van de kweektuin met diverse soorten Hosta’s

Kweektuin 3:
De Helianthemum (zonneroosjes) in het wit met de Penstemon Heavenly Blue.

Kweektuin 4:
In het avondlicht de Geranium Laurence Flatman en de witte Iberis

Kweektuin 5:
In het avondlicht de Geranium Laurence Flatman en de witte Iberis

Kweektuin 6:
Een spontane samenkomst. Tussen het bed van de Geraniums nog wat Polemonium Blauw en een verdwaalde Papaver.

Kweektuin 7:
De zilverachtig witte Astrantia in combinatie met de blauwe Geranium.

Moederstuin 1:
De zomerborder in geel-oranje-rood. Veel gele puntwederik in combinatie met prachtige Hemerocalissen en vooraan de vrouwenmantel.

Moederstuin 2:
Al is de puntwederik soms wat gewoontjes, in combinaties altijd weer goed voor kleurcontrast.

Moederstuin 3:
Vanaf ze zijkant genomen. Voorin begint het Solidago op kleur te komen. In het midden het hoge zachtgele Thalictrum.

Moederstuin 4:
Tegen de zon in met het donkere Lysimachia cilliata blad als contrast…..

Moederstuin 5:
Volop zomer, volop kleur…. De Hemerocallis Campfire Ambers geeft heel veel accent aan de tuin, dit is een echte blikvanger.

Moederstuin 6:
Zo in het avondlicht krijgt zo’n tuin iets mysterieus……

Voortuin 1:
Onze boerderijtuin in de klassieke Blauw-wit roze tinten.

Voortuin 2:
Echte boerderijtuin planten. Astilbe’s en de blauwe ridderspoor.

Zijtuin 1:
Een wilde en volle tuin met prachtige Geraniums en oude rozen……Hier zit je voor je rust.

Zijtuin 2:
Even een doorkijkje door de bloemen heen…. Geranium en Polemonium.
 

2008

In het vroeg voorjaar staan er weer tal van soorten Tulpen en Narcissen te bloeien. Ieder jaar wordt getracht om andere soorten in grote potten in te graven. Laat in het najaar ga ik langs bollen bedrijven om te kijken welke soorten nog over zijn en ik nog niet in mijn verzameling gefotografeerd heb. Deze bollen plant ik in potten die zo groot zijn als een emmeren deze graaf ik in. Hiermee voorkom ik dat de grond ziek wordt want tulpen mogen maar eens in de 7 jaar op dezelfde grond. De hoofdbloei vind plaats in de laatste 2 weken van April en dan is het bijna een klein Keukenhofje wat menigeen doet besluiten om even stil te staan of een foto te nemen. Wat een voorrecht om zo’n hobby te mogen hebben!


Voorjaar 1:
Overzicht van de rand langs het pad met de tulpen. Tegen de wegkant zien we nog een glimp van de Narcissenrand.

Voorjaar 2:
Overzicht van de rand langs het pad met de tulpen. Tegen de wegkant zien we nog een glimp van de Narcissenrand.

Zomer 1:
De boerderijtuin met hier de prachtige Monarda’s in bloei.

Zomer 2:
Als de Phloxen bloeien is het hoogzomer

Zomer 3:
De boerderijtuin in volle bloei in juli

Zomer 4:
Als de Phloxen bloeien is het hoogzomer

Zomer 5:
De eenjarige border ( hier stonden van het voorjaar de bollen nog…)

Dahlia's:
Op de kweektuin staat ook elk jaar een hoek met Dahlia’s. Ieder jaar weer tal van nieuwe soorten want het gaat om het maken van de foto bij een zelf opgekweekte soort…..
Altijd wee iets om vrolijk van te worden dit kleurrijke schouwspel.

2007

Op de kweektuin worden vele soorten op regels uitgezet. Alle soorten worden uitgeprobeerd in eigen kweek. Elk jaar heb ik op deze manier ongeveer 150 soorten planten waar ik foto’s van neem em op die manier de website mee verrijk. Eenmaal gefotografeerd dan verdwijnen de planten met stekken, delen of scheuren naar de liefhebbers.


Kweektuin 1:
Een klein stukje kweektuin in het mooie avondlicht. We zien Lobelia (re) en achterin Agastache foeniculum (blauw) en de soort Kolibrie (in het oranje)

Kweektuin 2:
Een klein stukje kweektuin in het mooie avondlicht. We zien Lobelia (re) en achterin Agastache foeniculum (blauw) en de soort Kolibrie (in het oranje)

Kweektuin 3:
In het vroege voorjaar is dit de eerst bloeiende plant. De Kerstroos. Hier gaat het om de zeer mooie soort Metalica Blue die normaal donkerblauw is maar nu door het zonnetje verkleurt naar weduwenpurper.

Kweektuin 4:
In de late avondzon ontstaat er een speciale lichtfiltering die alles net even mooier lijkt temaken. Hier zien we Astilbe vooraan en achterin van links naar rechts Digitalis, Phlox, Eremurus, de gele naald van Cleopatra. Daarnaast volgt de Helianthus, Miscanthus en we zien de gele Oenothera bloeien.

Opentuinendag 1:
De Leidse Courant heeft ook een open tuinen dag georganiseerd waarbij ook wij graag ons hekje open zette voor de liefhebbers. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt.
Nadat de vele bezoekers een rondje door de boerderijtuin hadden gemaakt en over de kweektuin hadden gelopen werd er nog even gekeken naar de plantjes welke tekoop stonden. Het was natuurlijk zeer verleidelijk na het zien van zoveel tuinen om nu ook zelf aan de slag te gaan!

Opentuinendag 2:
Uiteraard was er voor iedereen een bakje koffie om alzo genietend even een rustige blik over de tuin te kunnen werpen.

Voorjaar 2006

De eerste digitale foto’s zijn uit 2006. Het Nederlandse Bloembollen buro benaderde mij al in 2005 om onze tuin te gebruiken voor de Persreis 2006. Het plan was om een persreis te organiseren ter promotie van de Nederlandse bloembollen. Van veel Internationale bladen werden mensen uitgenodigd en zo langs vele tuinen geleid in de hoop dat er in de vakpers veel geschreven zou worden over de Nederlandse bloembollen.

In het najaar van 2005 werd door de bekende Nederlandse Tuinarchitect Jacqueline van der Kloet een mooi beplantingsschema bedacht. Begin november was het bollen poten geblazen om de grote hoeveelheid weg te krijgen.

De persreis stond georganiseerd voor 23 April 2006. Helaas was het voorjaar verschrikkelijk koud en de bollen waren weken later! De reis was al niet meer te verzetten en het gevolg zou zijn dat de pers zou komen en nog alleen groene knoppen zou kunnen bewonderen.
De organisatoren waren echter niet voor 1 gat te vangen want hier bleek al rekening mee gehouden te zijn. Vele bollen waren namelijk voorgebroeid. Alleen moesten deze nog wel even in het weekend voor de persreis door Jacqueline van der Kloet en Frans Roozen van het Ned. Bloembollen buro stylistisch geplaatst worden.


Voortuin 1:
De combinatie van vele tinten roze beginnen voorzichtig kleur te bekennen…

Voortuin 2:
Vanaf de weg bezien, langs de gevel een aantal oude kaaskuipen met Rembrand tulpen.

Voortuin 3:
De kaaskuipen met o.a Rembrandtulpen

Voorraad:
Voorraad gebroeide aanplant.
De vrachtwagen met gebroeide tulpen heeft net gelost. Tal van soorten zjn in de kas voorgetrokken en moeten straks hun plekje in de tuin krijgen.

Styliste aan het werk:
Koffie.. O dit is een mooi plaatje, Delfts blauw en Muscari blauw.

Aan het werk:
Alle bollen worden verdeeld over de tuin en op de juiste plek weer aangeplant.

Combineren maar..
Bij de voordeur worden tal van bollen op kleur gerangschikt om de internationale pers straks maar te verleiden tot het nemen van mooie foto’s die dan weer in glossy bladen moeten aanzetten tot aankoop van de Nederlandse bloembol.

De rand:
De Rand en Rand en verkoopgedeelte.
Een prachtige combinatie van mooie lelietulpen en rode anemonen. Schitterend. Rechts een klein stukje van onze verkoop van planten aan huis….

Zomer 2006

De voortuin is ingevuld met vaste planten in de klassieke kleuren roze, wit en blauw
In Juni bloeien de Geraniums en de rozen beginnen ook. Naar mate het seizoen vordert wordt de aanplant hoger, in de nazomer tot 150 cm hoog, door de rijkelijke bezetting in Phlox,Monarda, Eupatoriums en herfstasters.


Voortuin 1
 

Voortuin 2

Hier speelt zich ook het privé leven af. Een lekker zitje, ingesloten door schuren in een prachtig groene omgeving waar het bij het eerste zonnetje heerlijk genieten is.
De geur van de Hesperis komt je tegemoet.

Vanaf de achterzijde met strak uitzicht op het gazon en de border. Langs de woning staan vele soorten Hosta’s. Rechts de bijna bloeiende Geitebaard.


Zijtuin 1
 

Zijtuin 2